Европейска седмица на програмирането CodeWeek’23 в СУ „Христо Ботев“

За поредна година през октомври в нашето училище се проведе седмица на програмирането. Инициативата е на Европейската комисия и се подкрепя от Министерството на образованието и науката. Основната цел е да се представят по интересен, достъпен и увлекателен начин програмирането и развитието на творческото мислене, като се мотивират учениците за развиване на умения в областта на дигиталните компетентности и разработването на софтуер.
С учениците от 6б клас проведохме събитието „Космически предприемач“, което цели да разшири знанията за възможностите за развитие на бизнес чрез ИТ технологиите в Космоса.
Учениците от 12 клас участваха в 2 събития. “Изкуствения интелект в космическата икономика“, което цели да се разбере и изследва безкрайната сложност на Космоса. В последното десетилетие изкуственият интелект стана неизменна част от космическите програми, предоставяйки нови инструменти и възможности за изследване на небесните тела и космическото пространство. Изкуственият интелект може да бъде използван и за разработката на роботи, които извършват научни изследвания на различни небесни тела.
„Файлов подход и подход с база от данни“ беше темата, по която ученици от 12 клас представиха обучителни материали пред своите съученици, използвайки методът на обърната класна стая. Успешно се реализира поставената практическа задача за създаване на ER-диаграма на информационната система на своя електронен бележник.

Публикувано в Uncategorized. Постоянна връзка.